Da nærmer det seg sommer og vi ønsker å dele litt om hva som har skjedd så langt og hvordan vi ser for oss de kommende månedene.

F.v: Odin Adelsten Bohmann (statssekretær) Trygve Kikut (prosjektleder), Maja Foss Five (hovedutvalgsleder for kultur). Foto: Hilde Grefsrud

Like før påske kom svaret fra Nasjonalbiblioteket. Prosjektet mottok midler! Vi måtte likevel smøre oss med litt tålmodighet i påvente av tildelingsbrevet.

Tildelingsbrevet kom over påsken og det ble klart at den eneste føringen Nasjonalbiblioteket kom med var at vi måtte søke om friske midler på nytt i 2023.

Da tildelingen kom hadde prosjektgruppa allerede jobbet aktivt med hovedprosjektet i flere måneder og vi kan derfor si at vi er i et godt driv og ligger der vi skal per nå i arbeidet med å etablere Norges nye konsortium for folkebibliotek og VGS-bibliotek.

Det er likevel nødvendig å si at vi fortsatt mangler 25% av de stillingsressursene vi ønsket inn i prosjektet. Dette betyr at høsten kan bli hektisk og at enkelte aktiviteter kan bli forsinket.

Denne våren har vi hatt en rekke møter med leverandører, nøkkelpersoner og andre. Møtene har vi hatt for å opplyse og orientere om det som er i ferd med å skje.

Vi har også hatt gleden av å møte Kultur- og likestillingsdepartementet ved to anledninger, takket være god oppfølging fra hovedutvalgsleder for kultur i Vestfold og Telemark Fylkeskommune, Maja Foss Five.

Sekretariatsjef i Det Digitale Folkebibliotek Glenn Leervad Bjørnhart, Foto: Hilde Grefsrud

Dialogen med departementet vil fortsette i tiden som kommer.

Denne våren har det gjennom fylkenes kontaktpersoner blitt samlet inn metadata og ip-adresser om/fra folkebibliotekene og vgs-bibliotekene. Denne informasjonen har blitt importert inn i ConsortiaManager som prosjektet anskaffet i mars. ConsortiaManager blir et verktøy som flere vil stifte bekjentskap med etter hvert.

Vi avsluttet halvåret med en studietur til Danmark, hvor vi besøkte Redia, Subscription People (ConsortiaManager) og Det Digitale Folkebiblioteket. Det ble mange møter på kort tid, men vår relasjon til Danmark bli stadig sterkere og vår innsikt i konsortium-hverdagen stadig større.

Nå tar vi (og dere) en velfortjent ferie og lader batteriene for å starte opp på nytt i august. Da har vi flere avtalte møter klare allerede og satser på å starte de første forhandlingene for avtaler som alle folkebibliotek og vgs-bibliotek kan knytte seg opp mot fra 2023.

Prosjekt Digin ønsker alle sammen en riktig god sommer!


Illustrasjonsbildet øverst viser Digin på besøk hos Subscription People, som leverer ConsortiaManager til Bibliotek24. F.v: Carrie Waibel (Subscription People), Trygve Kikut (Vestfold og Telemark fylkesbibliotek/Digin), Leon Bang-Hetlevik (Agder fylkesbibliotek/Digin), Bjørn Kjetil Fredriksen (Rogaland fylkesbibliotek/Digin), Hilde Grefsrud (Viken fylkesbibliotek/Digin) og Tejs Grevstad (Subscription People). Foto: Nels Rune Jensen (Subscription People)