Tilgang uavhengig av bosted 

Det skal være like muligheter og tilgang til litteratur, uavhengig av hvor du bor. 

Dette skriver kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) i en kronikk, nå som utkast til ny boklov er ute på høring.  

Tilgang til innhold 

Digin-prosjektet arbeider for at folk skal sikres tilgang til godt og kvalitetsmessig innhold, uavhengig av hvor de bor og uavhengig av i hvilket format innholdet publiseres.  

Det pågående digitale skiftet er også statsråden opptatt av. Hun påpeker at en bok ikke lenger er en bok, og da er det på tide å oppdatere reglene. 

-Dessuten skal litteraturen være like tilgjengelig for dem som leser bøker på papir, dem som velger e-bøker, og dem som lytter til lydbøker. Det sikrer vi best med en boklov, skriver Anette Trettebergstuen. 

Basis finansiering?  

Danske innbyggere har tilgang til digitalt innhold i folkebibliotek, finansiert av den danske stat. For norske innbyggere varierer tilgangen mye etter hvor du bor. Det er ikke uvanlig at det lokale biblioteket, foruten ebøker og lydbøker, ikke tilbyr noen digitale innholdstjenester.  

For å ivareta smidighet og framdrift, er norske e-bøker og e-lydbøker ikke inkludert i Digin-prosjektet pr nå. Men Det Digitale Folkebibliotek i Danmark favner alle medietyper og står som modell til inspirasjon. Prosjektet står i dialog med Kultur- og likestillingsdepartementet, og har løftet fram behovet for en basis statlig finansiering også i Norge. 

Les hele Aftenposten-kronikken «Bokloven handler om mye mer enn billige bestselgere» 

Bokloven handler om mye mer enn billige bestselgere (aftenposten.no)